Holland District Grand Lodge nr. 1

De stichting van de Broederschap in Suriname.

De Broederschap had reeds omstreeks 1877 haar weg gevonden naar Suriname (zie hoofdstuk historie). De eerste loge die in de 19e eeuw in Suriname werd gesticht was Loge Perseverance en was gevestigd aan de Keizerstraat, niet ver van de Rust en Vredestraat. Namen van leden die met deze loge verbonden waren zijn: De gebroeders Cramer, C. Meriba, G. Phillipszoon, R. Sillevolde, S. Rigot en C. van Vollevelde.

Door een huishoudelijke twist ging deze loge in het begin van de 20e eeuw helaas ten gronde. Gelukkig heeft de wederopstanding van de Broederschap in Suriname niet lang op zich laten wachten.

Op 17 maart 1922 werd de Broederschap der Independent United Order of Mechanics WH. wederom officieel in Suriname gevestigd, toen een nieuwe loge in een gebouw aan de Gongrijpstraat werd geïnaugureerd door Grand Master Collins uit Brits Guyana en de officieren van deze nieuwe loge voor de eerste keer geïnstalleerd werden. De naam van deze nieuwe loge, hoe kan het anders, was Loge Perseverance, maar nu in het Nederlands, dus Loge Volharding, met als nummer, 6. De suggestie voor aanhouding van de naam Perseverance kwam van broeder René Lemmert, de eerste Treasurer van loge Volharding no. 6.

Vermeld dient te worden dat de Corinthiën Lodge of Guyana als sponsoring lodge hierbij is opgetreden.

Enkele namen van de oprichters/stichters van de Broederschap in Suriname waren: Leo Gijsbrecht, Emile Kamperveen, Alexander Louiszoon, Nelius Bruma, Julius Pleysner, Juriaan Stenhuys, Edwin Heath, Jaques Matroos, C. van Vollevelde en C. Meriba. Tot zover.

De groep besloot een schrijven te richten aan de toenmalige voorzittend meester van loge Volharding no. 6 in Paramaribo, broeder  J. Doelwijt, om namen van in Nederland verblijvende mechanics. Per omgaande ontvingen zij de namen van de broeders; L. Rustenberg, W. Leter, F. Fräser, A. Hoepel, J. Tam, E. Rigters, S. Linger, E. Burgzorg en G. Beyze.

Een soortgelijk verzoek werd ook gedaan aan loge Victory no. 2 in Curaçao, Nederlandse Antillen. Dit leverde de namen op van de broeders: L. Stuger, H. Dennen, zuster Muntslag en zuster E. Stuger.

Ten huize van broeder L. Jugwels in Rotterdam kwamen de broeders bij elkaar, alwaar de telefonische contacten met onze engelse broeders plaatsvonden. Er werd een comité samengesteld  die belast werd met de werkzaamheden ter oprichting van een loge.

Op 28 februari 1972 werd een schrijven gericht aan alle in Nederland verblijvende mechanics met de mededeling dat het “Comité loge Jozua in oprichting” van plan was met medewerking van de Londinium Grand Lodge een loge in Nederland te stichten. Vrijwel alle  mechanics reageerden op deze oproep en zo kon het comité op 25 mei 1972 haar  eerste officiĆ«le vergadering houden in het gebouw “Elandia” in Den Haag.

Op 5 augustus 1972 hielden onze broeders in hotel “Ambassador” in Den Haag hun tweede vergadering. Op die vergadering waren 3 grootofficieren van de Londinium Grand Lodge aanwezig, namelijk; Hon. George Wright/Grand Master, Hon. Victor Carnegie/Grand Tyler en Hon. Alphonso Haughton/Grand Assistant Secretary.

Grand Master, broeder George Wright stelde op die vergadering voor om een Dispensatie voor Loge Jozua bij de Executive Committee of Grand Council (hoofdbestuur in Amerika) aan te vragen.

Deze vergadering mag als de belangrijkste uit de wordingsgeschiedenis van Loge Jozua worden beschouwd.

En al voortsudderend werd het zaad dat op 28 februari 1972 was gezaaid op 14 juli 1973 ontkiemd. Op die datum, 14 juli 1973 werd loge Jozua no. 8 door de Londinium Grand Lodge der Independent United Order of Mechanics, Western Hemisphere in het gebouw Wi Masanga aan de Rauwenhofstraat 39 in Rotterdam geconsacreerd en haar eerste bestuur geïnstalleerd.

Hierdoor werd loge Jozua de eerste Mechanic-loge der I.U.O.M.W.H. op het vasteland van Europa en als achtste loge toegevoegd aan de Londinium Grand Lodge no. 1, District of the United Kingdom.

De samenstelling van het eerste bestuur:

 

 Naam  Functie
 Br. H. Putto  Illustrative Grand
 Br. L. Stuger  Deputy Master
 Br. S. Linger  Secretary
 Br. F. Fräser  Treasurer
 Br. L. Rustenberg  Senior Deacon
 Br. G. Deira  Junior Deacon
 Th. Werners  Chaplin
 Br. J. D. C. Strijk  Trustee
 Br. Soe Ag Nie  Trustee
 Br. L. Jugwels  Trustee / Past Illustrative Grand